werkplaats

Tijdens mijn studie ‘Master of Management Consultancy’ (Vrije Universiteit Amsterdam) spraken we over de werkplaats van de adviseur. De plek waar de gezel het vak leert en de meester het ijzer smeed als het heet is. Het heeft mij er toe aangezet om de werkplaats van Frijman te beschrijven.

Alle elementen zeggen iets over hoe ik in mijn vak sta en ze staan voor een verhaal over de organisatiepraktijk.

IMG-20160124-WA0003

De bril staat voor ‘scherp’ zien. Een kunst voor elke organisatieadviseur, ondernemer, manager en professional die het verschil wil maken. Het vraagt om bewustzijn over hoe onze persoonlijke aannames bepalend zijn voor wat we zien. Het is een oproep tot bescheidenheid en een oproep om onze eigen beelden permanent ter discussie te stellen. Vragen naar de visie van anderen gaat niet alleen over het tonen van beleefde belangstelling maar is noodzaak om te komen tot een breed perspectief op ieder organisatievraagstuk.

Het horloge staat voor de tijd. De Grieken maken onderscheid tussen Chronos tijd en Kairos tijd. In de organisatiewereld zijn we verslaafd geraakt aan de grillen van Chronos tijd. De lineaire en meetbare tijd.  Gedachteloos hollen we door onze agenda en maken we elkaar gek met deadlines, we noemen het ten onrechte efficiënt en effectief. Kairos staat voor het accepteren van traagheid en het vermogen om te versnellen als een ander element van Kairos zich voordoet, momentum. De tijd die zich niet laat meten en plannen. Kairos voel je aan en vraagt om te kunnen handelen vanuit stand. Een belangrijke voorwaarde voor organisaties om in deze tijd succesvol te zijn en te blijven.

De ring staat weten waar je vandaan komt en weten waar je goed in bent. Op deze manier leren organisaties van lessen uit het verleden en ontwikkelen ze realistische strategieën omdat ze gebaseerd zijn op de natuurlijke kwaliteiten van de organisatie.        

Het mes staat voor de perfecte vorm en praktisch gereedschap. De perfecte vorm gaat uit van het idee dat bepaalde dingen gewoon goed zijn zoals ze zijn. Er is niemand op de wereld die een zakmes van Opinel verder wezenlijk verbeteren. De vorm en kwaliteit zijn al perfect, daar zit veel denkwerk, tijd en vakmanschap in. In organisatieland staat veel te veranderen en te innoveren. Tegelijk is het een oproep om niet te veranderen om het veranderen en niet te innoveren om het innoveren. Weet wat goed is en koester dat, voor je het weet ben je het kwijt. Het mes staat ook voor praktisch gereedschap. Een vakman bespaart nooit op de kwaliteit van zijn gereedschap en blijft hier in investeren.

De smartphone staat voor veel. Het is een symbool van ongekende technologische vooruitgang en daarmee een gamechanger voor elk aspect van een organisatie. Het is de verbinding met de buitenwereld, het fundament onder het bestaansrecht van elke organisatie. Het staat voor een bom aan rekenkracht waarmee u een schat aan informatie met één druk op de knop kunt omzetten in persoonlijk voordeel. Het staat voor de impact die u en uw organisatie overal ter wereld kunnen realiseren.

De boeken hebben mijn denken beïnvloed. Ze bieden een abstractie (een denkniveau) die het mogelijk maakt om anders te kijken naar een weerbarstige praktijk van een organisatie. Ze staan voor pragmatiek omdat je eenvoudig voordeel kan halen uit leerervaringen van anderen die er heel veel moeite voor hebben gedaan om ze hanteerbaar en geconcentreerd op te schrijven. Het staat er voor dat je blik op de wereld (en organisaties) rijker wordt met elk boek dat je leest.